Χαιρετισμός

Χαιρετισμός Παναγιώτας Τσούγια

 

Αγαπητοί φίλοι,

Για μια ακόμη χρονιά, είναι μεγάλη μας τιμή να σας προσκαλέσουμε στον 2ο  κύκλο Εκπαιδευτικών μαθημάτων νεφροπαθών και συγγενών και επαγγελματιών υγείας με θέμα: «Τι χρειάζεται να γνωρίζεις για την αιμοκάθαρση».

Όπως γνωρίζετε, ο 1ος Κύκλος μαθημάτων, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και αυτό μας ενθάρρυνε και ενδυνάμωσε την πεποίθησή μας, ότι αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα αλλά και ευθύνη μας να εντάξουμε στο εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα την ενημέρωση των ασθενών και των οικογενειών τους σχετικά με τις ιδιαιτερότητες και τις υψηλές απαιτήσεις που συνεπάγεται η αντιμετώπιση της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου.

Στόχος μας είναι, μέσα από την ενημέρωση και από διαλογική συζήτηση, οι ασθενείς μας και το περιβάλλον τους να ενθαρρύνονται να εκφράσουν τις απορίες τους, τις ανάγκες, τους φόβους, την αγωνία και τις επιθυμίες τους.

Να κατανοήσουν περισσότερο την έννοια της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου και τις αλλαγές που θα επιφέρει στην ζωή τους, την αναγνώριση των συμπτωμάτων της, την πρόληψη των επιπλοκών, την εικόνα και την σημασία του μηχανήματος Αιμοκάθαρσης ως βασικό εργαλείο στη θεραπεία τους.

Κυρίως επιδιώκουμε να εμφυσήσουμε την αισιοδοξία και να εδραιώσουμε την πίστη στους ασθενείς μας, ότι στο δύσκολο αυτό δρόμο, δεν είναι Μόνοι τους!

Η παρουσία στο πρόγραμμα διακεκριμένων ομιλητών από τον κλινικό και ακαδημαϊκό χώρο της Ιατρικής, της Νοσηλευτικής, επιστημόνων άλλων ειδικοτήτων από την θεραπευτική ομάδα, αλλά και εκπροσώπων των ασθενών, αποτελούν εχέγγυο για την εκπλήρωση των υψηλών στόχων μας.

Η πρωτοπόρα αυτή δράση, οφείλεται στην εξαιρετική πρωτοβουλία του Διευθυντού του Νεφρολογικού Τμήματος κ. Σπύρου Μουτάφη, της Προϊσταμένης της ΜΤΝ κας Δέσποινας Κοντούλη, της Διευθύντριας Νοσηλευτικής Υπηρεσίας κας Όλγας Δαληγγάρου, με την ευγενική υποστήριξη και ζεστή φιλοξενία της Διοίκησης του ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ Hospital Center σε οργανωτικό-διοικητικό, με την παραχώρηση των χώρων διεξαγωγής του Σεμιναρίου.

Σας Συγχαίρουμε και σας Ευχαριστούμε!

Είμαστε βέβαιοι, ότι με την ενεργό συμμετοχή σας, θα αναδείξετε την δυναμική και την αναγκαιότητα εφαρμογής εκπαιδευτικού προγράμματος ενημέρωσης των Νεφροπαθών  και του περιβάλλοντος, με στόχο την βελτίωση της ποιότητας της Ζωής σας…

Παναγιώτα Τσούγια

Πρόεδρος της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας Νοσηλευτών

Χαιρετισμός Σπύρου Μουτάφη

 

Μια μεγάλη αλήθεια που με διέπει σ’ όλο το διάβα της ιατρικής μου καριέρας είναι ότι πάντα τοποθετούσα τον εαυτό μου στη θέση του ασθενούς. Δυνητικά έπαιρνα τη θέση του. Κανένας δεν γνωρίζει – με τους τρόπους του ζην και του ευ ζην – ότι δεν είναι πιθανή η δυνατότητα να γίνει και ο ίδιος ασθενής.

Έτσι, λοιπόν, κατά τη διάρκεια της τριανταπενταετίας μου, που απ’ τη θέση του γιατρού προσφέρω τις υπηρεσίες στους έχοντες κάθε μορφή νεφροπάθειας, πάντα τους συμμερίζομαι και κάθε μέρα, κάθε στιγμή, σκέφτομαι με ποιο τρόπο θα τους ανακουφίσω περισσότερο.

Ένας σημαντικός τρόπος είναι να τους ακούς. Να ακούς τα κάθε είδους προβλήματά τους. Να τους ακούς με σεβασμό, ευγένεια και αγάπη. Να διατηρείς την αξιοπρέπειά τους.

Πριν μερικά χρόνια ένας νεφροπαθής, σπουδαίος στην επιστημονική δραστηριότητά του, μας έβαλε την ιδέα αυτών των σεμιναρίων.

Σεμινάρια γίνονται ουκ ολίγα για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές αλλά για τους ίδιους τους ασθενείς, όχι.

Πρωτοποριακά ξεκινήσαμε στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center, δειλά-δειλά αλλά με επιτυχία, το σεμινάριο για τους νεφροπαθείς και τις οικογένειές τους. Πριν από δύο χρόνια, το 2015.

Ήρθε η νέα διοίκηση του Νοσοκομείου να αγκαλιάσει και να στηρίξει αυτήν την ενέργεια και να μας παροτρύνει να το ξανακάνουμε και – γιατί όχι; – να γίνει θεσμός.

Σπύρος Μουτάφης

Διευθυντής Νεφρολογικού Τμήματος Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center, Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center